Doelen voor 2021

Doelen voor 2021

Een nieuw jaar betekent ook nieuwe doelen! Elk jaar deel ik enkele van mijn doelen voor het nieuwe jaar, dus ook dit jaar ga ik er een paar delen. Ook zal ik even kort terugblikken op mijn doelen van vorig jaar.

Ik hoef vast niet tegen je te zeggen dat 2020 een lastig jaar was. Niet alleen lastig, het is ook een jaar wat in de historieboeken gaat. Ik heb eigenlijk niet veel op mijn blog gedeeld over de hele lockdown/Covid-19 periode. Gewoonweg omdat ik niet de behoefte voelde om erover te bloggen. Er wordt namelijk al zoveel over gezegd, dus ik wilde er daarom op mijn blog niet ook nog over praten. Mijn blog wil ik daarnaast ook graag positief houden! Goed, laat ik maar meteen met mijn doelen van vorig jaar beginnen. Hoe is het daarmee afgelopen?

2020

Vorig jaar had ik de volgende doelen voor mezelf opgeschreven:

  • Sporten en gezond eten
  • Meer lezen
  • Vaker bloggen
  • Creatieve dingen doen & uitproberen
  • Positiviteit

Eigenlijk de meeste doelen heb ik niet echt volbracht, mede dankzij de lockdown. Sporten en gezond eten ben ik toen we in maart in de eerste lockdown gingen nog wel lekker gaan doen. Hoewel het wel een uitdaging was om meer te bewegen toen ik de hele week vanuit huis werkte en nauwelijks de deur uitging. Ik heb toch wel al die tijd 5 dagen in de week gesport en redelijk op m’n eten gelet. Tot augustus. Ik wil er niet teveel over kwijt, maar iemand die mij heel dierbaar is is ernstig ziek en daardoor heb ik het sporten op een laag pitje gezet. Ik heb toen een paar maanden niet met regelmaat gesport en ook niet echt op mijn eten gelet.

Verder mijn doelen om meer lezen, vaker te bloggen en meer creatieve hobby’s te doen.. tja, dat schoot er ook eigenlijk bij in. Ik dacht eerder: ‘tijd voor een serie op de bank!’ in plaats van even: ‘laat ik eens wat gaan schilderen’.

2021

Het mooie vind ik van een nieuw jaar: je kunt weer ‘fresh’ beginnen, opnieuw beginnen en je hebt daarbij weer een heel jaar om je doelen te behalen. Dus daar ga ik ook weer voor. De volgende doelen staan dit jaar op mijn lijstje:

  • Sporten en gezond eten
  • Creatieve hobby’s uitvoeren
  • Lezen
  • Positief denken

Dit zegt nog niet zoveel hè? Tijd om ze verder toe te lichten:

Sporten en gezond eten

Deze zal denk ik altijd op mijn doelenlijstje staan. Het is ook eigenlijk geen doel, maar meer een focuspunt. Ik vind gezondheid erg belangrijk. Je moet goed voor jezelf zorgen (niet alleen lichamelijk maar ook mentaal) en ik vind dat regelmatig sporten en gezond eten daar ook onder valt. Dit jaar wil ik weer terug naar hoe ik dit aan het begin van 2020 deed: dus 5 dagen in de week sporten. Dat voelt voor mij gewoon goed. Daarnaast is voor mij gezond eten de standaard en daar hoort af en toe iets lekkers bij, maar met mate. Ik wil mezelf niets ontzeggen of straffen als ik tóch wat lekkers eet.

Creatieve hobby’s uitvoeren

Ook deze stond vorig jaar al op mijn doelen lijstje en staat er nu weer op. Vorig jaar heb ik voor mijn gevoel te vaak op de bank gezeten en genetflixt. De enige manier om mijn creatieve/andere hobby’s uit te voeren is om van die bank af te komen. Ik heb inmiddels een werkplek en bureau waaraan ik lekker kan journalen, (digitaal) kan tekenen, kan waterverven, kan diamond painten en kan bloggen en dat ga ik dan ook meer doen. Als mijn kostbare weekend voorbij is en ik heb het hele weekend alleen een serie gebinged (en verder dus eigenlijk niks heb gedaan), dan voel ik me zo nutteloos. Achteraf heb ik soms dat ik mijn tijd liever anders had willen spenderen, iets wat mij meer voldoening geeft. Natuurlijk zal ik heus eens een zondag of zo gewoon op de bank alleen maar Netflix series of Disney+ films kijken, maar dat is dan omdat ik daar zin in heb of behoefte aan heb. Ik wil ten minste één weekenddag spenderen aan iets anders dan series en films.

Lezen

Dit jaar heb ik voor het eerst een Goodreads Reading Challenge ingesteld. Die staat op 12 boeken lezen in 2021. Daar ga ik dan ook voor. Het is maar één boek per maand, dat is toch goed te doen? Ik heb er inmiddels al één uit. Nog 11 boeken te gaan. Net zoals tijd maken om mijn creatieve hobby’s uit te voeren, moet ik ook tijd maken om te lezen.

Positief denken

Vroeger had ik hier veel meer moeite mee en kon ik enorm balen als iets tegen zat, maar ik begin hier wel steeds beter in te worden. Dat heeft ook zeker met het ouder worden te maken. Het boeit je op een gegeven moment ook niet meer of zo. Toch staat deze alsnog op mijn doelenlijstje omdat dit een focuspunt blijft voor dit jaar.

Dat waren ze weer, mijn doelen voor 2021. Ik begin steeds minder doelen op mijn lijstje te zetten als er een nieuw jaar is. Valt het op? Ik vat ze eigenlijk ook steeds meer samen, moet ik zeggen. Ik ben benieuwd wat 2021 voor ons in petto gaat hebben. Als laatste heb ik nog een mooie quote om mijn doelen voor 2021 post af te sluiten (beetje geïnspireerd door mijn focuspunt ‘positief denken’), namelijk:

“If you don’t like something, change it. If you can’t change it, change your attitude.”

Maya Angelou

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top