Gips update

Gips update

Alweer bijna twee weken geleden brak ik mijn voet. Daarover vertel ik in dit blogartikel meer. Vandaag is het tijd voor een gips update, want ik heb namelijk loopgips gekregen! Afgelopen donderdag moest ik terug naar het ziekenhuis. Ik had om half 2 de afspraak, maar het liep allemaal erg uit. Om twee uur werd ik eindelijk geroepen en werd ik door een gipsmeester (een ziekenhuismedewerker die op de gipskamer werkt) opgehaald. Hij reed mij naar een kamertje waar ik op een ziekenhuisbed mocht liggen.

Hij knipte uiteindelijk mijn oude spalkgips van mijn voet en onderbeen. Dat zag er wel een beetje eng uit, zo’n scherpe schaar vlakbij je been! Maar hij deed natuurlijk niets anders dan het gips eraf knippen. Ik zag als eerste mijn lange beenhaar, awkward! Die kan ik natuurlijk niet scheren als mijn been in het gips zit. Daarna zag ik hoe mijn voet alle kleuren van de regenboog had: groen, blauw, paars, geel… De zwelling die erop zat toen ik net het spalkgips kreeg was verminderd. 

De gipsmeester ging wat voelen en deed wat testen, zoals dat ik hard tegen zijn duim aan moest duwen. Hij vertelde mij over de breuk en dat dit een pijnlijke is. Hij legde uit hoe het waarschijnlijk ontstaan is en liet mij ook de röntgenfoto zien. Hieronder zie je de röntgenfoto. Omcirkelde is de breuk. Aangezien ik gevallen ben van de trap, heb ik blijkbaar met het bot van mijn scheenbeen het botje bovenop mijn voet gebroken. Dat is heel hard gegaan, want er zijn natuurlijk ook nog zenuwen en pezen die ik aan de kant heb geduwd. Ik heb ook nog twee enkelbanden verzwikt. 

Toen was het tijd voor het nieuwe gips. Ik mocht zelf een kleurtje kiezen en ik koos natuurlijk voor roze. Beetje mezelf opvrolijken met dit leuke kleurtje! Terwijl hij bezig was met het nieuwe gips (wat trouwens zo gezet was) vertelde hij dat ik gewoon hierop mag lopen, maar rustig aan! Ook mag ik hiermee gewoon douchen, maar het drogen duurt 2,5 tot 3 uur, dus hij adviseerde dat in de ochtenden te doen en het te laten drogen in de tuin/op het balkon. Bof ik even met dit lekkere weer! 

Toen was ik klaar en gingen we weer naar huis. Een lieve vriendin heeft ons gelukkig opgehaald en weer thuis gebracht, want ik zag er zo tegenop om met het OV naar het ziekenhuis te gaan. Eenmaal thuis heb ik mijn voet weer op de bank hooggehouden en gerust. Later op de dag heb ik staan op mijn voet toch even uitgeprobeerd. De eerste keer dat ik mijn voet neerzette deed zoveel pijn! Het was weer even wennen, zo gek. Die avond had ik zo’n pijn in mijn voet, ik had ‘m duidelijk weer overbelast.

Inmiddels weet ik hoe ik kan lopen: zonder krukken gaat, maar met is toch makkelijker, omdat ik dan niet zo mank loop en meer stabiliteit heb. Ik ben alleen erg traag. De trap oplopen doe ik ook tree voor tree. Ene voet op de tree zetten, de andere voet ernaast zetten en dan weer ene voet op de volgende tree etc. 

Afgelopen twee dagen, vrijdag en zaterdag, heb ik op het balkon gezeten en van de zon genoten. Toen heb ik ook nog veel heen en weer gelopen om al mijn spulletjes te verzamelen etc. Ook naar beneden en naar boven lopen op de trap heb ik een aantal keer gedaan. Nu vandaag, deze niet zo zonnige, maar wel warme zondag, merk ik dat heel erg! Mijn voet doet meer pijn dan normaal. Dat voelt zo stom, want ik heb voor mijn gevoel helemaal niet zo veel gedaan afgelopen dagen. Dus ik lig nu weer op de bank, mijn voet hoog te houden en te rusten. Ik kan nog helemaal niet zoveel als dat ik dacht. Inmiddels zie ik ook de blauwe plek onder mijn gips vandaan komen, uitsteken bij mijn tenen. Brr!! 

Ik mag trouwens schoenen dragen met dit gips. De gipsmeester vroeg of ik sandalen had. Helaas heb ik die niet, dus ik moet of wat kopen, of wat anders verzinnen. Misschien kan ik gewoon sneakers aandoen en dan moet ik dat flapje wat achter de veters zit heel los doen, want dat doet pijn als er iets bovenop mijn voet te strak zit. Ik moet nog kijken wat werkt. Tot dusver ben ik ook nog niet buiten geweest, alleen m’n balkon, maar daar hebben we een grastapijtje, dus het is nog niet nodig. 

Nogmaals: ik raad het iedereen af om op een gladde, stenen trap, op ballerina’s, op je telefoon te kijken en daardoor afgeleid te zijn van de traptreden… 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top