Mijn eerste Diamond Painting

Mijn eerste Diamond Painting

Ik moet even iets bekennen: ik heb veel te veel hobby’s en ik heb er laatst weer eentje ontdekt, namelijk diamond painten. Een aantal weken geleden heb ik mijn eerste diamond painting binnengekregen en vandaag wil ik mijn ervaring met diamond painten delen. Ik kan alvast verklappen: het is heel ontspannend! Laat ik even kort uitleggen wat diamond painting precies is. Ik kan me voorstellen dat er mensen zijn die hier nog nooit van gehoord hebben en nu denken: diamond what? Diamond painting is een hobby waarbij je één voor één kleine, glitterende steentjes op een zelfklevend canvas zet. Op het canvas staan nummers of letters om aan te geven welke kleur je daar moet plakken. Aan het eind, als alle steentjes zijn gezet, heb je een mooi kunstwerk gemaakt!

Ik heb de Diamond Painting via Hobbywinkel Hobby Painter besteld. Deze webshop heeft een uitgebreid aanbod in diamond paintings. Ze hebben onder andere diamond paintings van dieren, natuur, kunst, Disney en fantasy. Voor ieder wat wils! Naast al deze onderwerpen, kun je ook een diamond painting van eigen foto laten maken. Super leuk als een cadeautje voor bijvoorbeeld je ouders, familie of vrienden! Sommige diamond paintings kun je al de volgende dag in huis hebben. Ik wilde mijn nieuwe hobby snel uitproberen, dus ik koos voor een diamond painting die de volgende dag dus al in huis was. Mijn oog viel direct op een Disney diamond painting, eentje van Rapunzel. Op de site heet deze Romantische Rapunzel. Ik kon niet wachten tot ‘ie binnen was!

Op Koningsdag is de bestelling geplaatst en de volgende dag, 28 april, werd deze door DHL bezorgd. De bezorger stond in de middag al met het pakketje voor de deur. Ik was nog aan het werk, dus na het werken heb ik direct het pakketje uitgepakt. Op de bovenste foto zie je wat er in het pakketje zat. Twee opbergdoosjes en het pakket waar alles voor de diamond painting in zit.

Hier zie je de inhoud van dat pakket. Je krijgt uiteraard het canvas, de diamantjes/steentjes, twee pennetjes om de steentjes mee te zetten, een pincet, twee schudbakjes en twee waxjes. Ook krijg je nog plastic zakjes om je steentjes in te sorteren en krijg je nog een extra legenda van de kleurtjes en met welke nummers of letters deze aangeduid worden op het canvas. Deze legenda staat ook op het canvas gedrukt, maar het is wel handig om deze ook nog los te hebben.

De volgende dag, woensdag 29 april, ben ik na het werk en het sporten begonnen. Als eerste heb ik alle zakjes met steentjes in de opbergdoosjes gedaan. Ik knipte één zakje open, goot dat in een bakje, schreef op een stickertje het nummertje van dat zakje en plakte dat op het bakje. Zo ging ik alle zakjes af. Van sommige kleuren had ik meerdere zakjes en die moest ik in meerdere bakjes gieten. Ik heb die twee doosjes dus wel vol gekregen! Op de bovenste foto zie je alle doosjes.

Het organiseren van de diamantjes was wel eventjes een werkje. De avond zat er al bijna op, maar ik kon niet wachten om ook vast een beginnetje te maken met de diamond painting. Ik trok rechtsonder het plastic folie er een beetje vanaf en heb daar een aantal steentjes gezet. Ik merkte meteen hoe ontspannend het is. Je bent zo gefocust op het zetten van de steentjes dat je gedachten even ‘uit’ gaan. Heel fijn!

’s Avonds als ik net in bed lig, dan scroll ik nog eventjes door mijn Insta of YouTube. Ik besloot woensdagavond nog even wat op te zoeken over diamond paintings en hoe anderen beginnen aan een diamond painting. Ik heb wat filmpjes gezien van anderen en die gaven me wat tips. Zoals het werken in stroken, het afplakken met washitape (daarover zo meteen meer) en hoe je zo recht mogelijk de steentjes kan zetten. De volgende dag besloot ik meteen aan de slag te gaan met deze nuttige informatie.

Zo heb ik dus in plaats van verder te gaan waar ik gisteren begonnen was, besloten om van boven naar beneden te werken, van rechts naar links. Hierboven zie je wat ik die donderdagavond al gezet heb. Ikzelf ben rechtshandig en als ikzelf van links naar rechts zou gaan, dan zou ik met mijn rechterhand constant over de zelfklevende laag van het canvas gaan. Dat kan ervoor zorgen dat de laag dan niet meer zo goed plakt. Hoe je zo recht mogelijk meerdere steentjes van dezelfde kleur kan plaatsen is trouwens door elke keer een steentje over te slaan. Later zet je dan het steentje die je overgeslagen hebt. In het filmpje die ik gemaakt heb kun je dit goed zien, het is wat lastig om met woorden uit te leggen.

De volgende dagen heb ik bijna elke avond na het werken ongeveer twee uurtjes tijd gemaakt om wat steentjes te zetten. Na een paar dagen (op 8 mei) was dit het resultaat. Ik vind het heerlijk om te diamond painten met een kopje thee, iets lekkers en een serietje aan. Ik zit aan de keukentafel die nu in de quarantaine tijd vooral dient als bureau. Ik heb, toen ik net begonnen was, ruimte gemaakt om mijn diamond painting neer te leggen. Voor mij, op het Stieg Larsson boek, staat mijn monitor waarop ik dan met een half (of misschien eerder een kwart) oog een serie kijk. Nou ja, eigenlijk luisterde ik meer, haha!

Ook begon ik eindelijk een soort manier te vinden met het zetten van de steentjes. Ik heb twee manieren en wissel daar een beetje tussen. Net waar ik dan zin in heb. Mijn eerste manier is om gewoon een nummer of letter te kiezen die ik bovenaan op het canvas zie staan, bijvoorbeeld de J. De letter J is de kleur met nummer 945. Ik pak dan het bakje waar deze kleur steentjes in zitten. Deze giet ik in het schudbakje. Deze schud ik eventjes zodat de steentjes goed liggen om op te pakken met de pen. Ik pak er eentje op en zet deze dan waar ‘ie hoort. Ik ga deze kleur dan overal zetten waar ik de J zie staan. Als ik klaar ben met deze kleur, dan ga ik verder met een andere kleur die ik bovenaan zie staan. De andere manier die ik heb is om het rijtje af te gaan, niet van wat ik dan zie op het canvas, maar het rijtje van de kleuren op de legenda. Dus ik begin bij nummer 1, dan nummer 2, nummer 3, nummer 4, etc. Werkt ook goed!

Hier ben ik eindelijk halverwege, dat was zondag 10 mei. Toen ik Rapunzel’s gezicht af had was ik blij. De gezichten vond ik één van de leukste dingen om te zetten, aangezien je dan echt wat begint te zien van het canvas. In het begin zette ik vooral steentjes voor de achtergrond en zag je nog niet zoveel. Maar hier begon ik ook nog enthousiaster te worden en werd ik nog nieuwsgieriger naar het eindresultaat. Ik heb tegen mijn vriend ook al een paar keer gezegd dat het zo mooi begint te worden.

Ik kom hier nog even terug op de tip over de washitape die ik heb. Zoals je op de bovenste foto kan zien heb ik een roze washitape langs de randen van de diamond painting geplakt. Langs die randen heb je ook nog een stukje van de zelfklevende laag. Daar ga je elke keer met je arm/mouw overheen en op een gegeven moment zitten daar allemaal pluisjes aan van je trui. Ik begon dat ook te krijgen. De tip daarvoor is om een washitape langs de rand te plakken. Zo komen er geen pluisjes op en blijft het netjes!

Ik heb dit niet direct bij het beginnen van de diamond painting gedaan, aangezien het toen nog niet nodig was. Maar op een gegeven moment, toen ik verder naar links aan het werken was, kwam ik er meer met mijn mouw overheen en vond ik het wel tijd om de washitape op te plakken. Washitape werkt trouwens beter dan normaal plakband, aangezien washitape niet zo stevig plakt. Het is makkelijker om er weer af te halen. Ik heb een hele la vol met washitape, maar besloot voor deze roze kleur te gaan. Het past zo goed bij de kleuren van dit canvas.

Afgelopen week had ik een weekje vrij en daardoor had ik dus ook veel meer tijd om aan mijn diamond painting te werken. Ik heb op dinsdag 12 mei én woensdag 13 mei beide dagen zo’n 8 uur aan mijn diamond painting gewerkt. Uiteraard wel met de nodige pauzes om te eten, drinken, wasje op te hangen, sporten etc. Daardoor schoot ik wel lekker op. Op de achtergrond had ik Disney films van vroeger aan staan om te kijken/luisteren, zoals onder andere Honey, I Shrunk The Kids, Oliver & Co, Duimelijntje, The Pacifer, Cheaper By The Dozen. Heerlijk om die klassiekers weer te zien! Het is niet echt aan te raden om voor langere tijd zo voorover gebogen te zitten. Mijn rug deed na deze twee dagen wel zeer! De volgende keer houd ik het wel weer bij een paar uurtjes, maar ik wilde mijn diamond painting zo graag af hebben, dus ik nam die rugpijn maar eventjes voor lief.

De bovenste foto is van woensdagavond. Zoals je ziet was ik hier bezig met de laatste twee kleurtjes én dus ook de allerlaatste steentjes! Het was zo fijn om het plastic laagje er helemaal af te kunnen trekken. Naar mate je de diamond painting verder af hebt, heb je natuurlijk ook meer los plastic over. Ik vind de plastic folie trouwens wel fijn om mee te werken, want je ziet dan nog wel het canvas. Ik heb ook gelezen en gezien dat mensen de plastic folie er volledig afhalen en deze vervangen voor bakpapier. Dat vond ik dan weer niet nodig.

Na flink wat uren werk en (voor mijn gevoel) miljoenen steentjes heb ik de diamond painting eindelijk af! Dit is het eindresultaat. Ik vind het zó mooi geworden! Echt magisch. Nadat ik deze diamond painting had afgemaakt heb ik de Disney film Rapunzel ook weer gekeken. Elke keer als ik bezig was met de diamond painting had ik daar namelijk zo’n zin in. Bij de scene waar dit canvas op gebaseerd is, dacht ik: yes, daar heb ik nu een mooie diamond painting van! Rapunzul is trouwens ook zo’n leuke film. Voor als je het nog niet wist: ik houd écht van Disney films en kan deze zo vaak opnieuw kijken! ♥

Ik wil deze diamond painting nog gaan inlijsten en deze dan aan de muur hangen. Daarvoor moet ik nog een lijst kopen, dus het échte eindresultaat in een lijst aan de muur, die komt er nog aan!

Ik heb verschillende filmpjes gemaakt van hoe ik bezig was met mijn diamond painting, onder andere een timelapse en filmpjes van hoe ik steentjes zetten. Als je mij op Instagram volgt, dan heb je wellicht al een aantal filmpjes voorbij zien komen. Ook de allerlaatste steentjes die ik gezet heb, heb ik gefilmd. Dit alles heb ik gemonteerd tot een leuk filmpje die je hierboven kan kijken.

Diamond painten is echt een heerlijk ontspannende hobby. Steentje voor steentje maak je een mooi kunstwerkje die je aan de muur kunt hangen, of aan vrienden of familie kan geven. Echt super leuk om te doen! De diamond paintings van Hobby Painter zijn ook zeker een aanrader. Het pakketje kwam lekker snel binnen (als je kiest voor een canvas die de volgende dag in huis is, ik heb geen ervaring met de andere canvassen), het canvas ziet er mooi uit en je krijgt genoeg steentjes. Je hebt dus niet de stress dat je steentjes mist en je daardoor je diamond painting niet kan afmaken. Ik heb zelfs nog een hoop steentjes over!

Mocht je dus geïnspireerd zijn geraakt, dan raad ik aan om eens op de website van hobbywinkel Hobby Painter te kijken. Ik heb zelf ook weer even gespiekt welke mooie diamond paintings ze nog meer hebben en welke ik zal gaan bestellen om als tweede te maken. Ik denk dat het nog een Disney canvas gaat zijn, maar ik weet het nog niet helemaal zeker. Er is zoveel keuze!

Dit blogartikel bevat gekregen producten.

14 thoughts on “Mijn eerste Diamond Painting

 1. Ik heb mijn eerste diamant painting van mijn dochter gekregen met kerst
  ben er in januari mee begonnen en na 3 weken was hij af het is Prachtig .En heb er nu nog 4 in bestelling , heb inmiddels nog een voor mijn dochter gemaakt en ben nu bezig met een tijger. helaas is daar wat mis gegaan, was snel bezorgd maar er bleken steentjes afwezig te zijn. Die heb ik nu nadat ik dat melde maar gewoon een nieuwe gekregen. Wist niet hoeveel steentjes ik nodig had . Dus hebbe ze het zo opgelost. ben zeer tevreden. Het geeft me ook rust. Zodra het af is stuur ik de Foto
  helaas ben ik dat bij de andere vergeten
  vriendelijke groet M.L. van den Akker

  1. Diamond painting is verslavend he! Ik heb onlangs ook weer een bestelling geplaatst. Nu nog even afwachten. Goed trouwens dat ze het zo opgelost hebben!

 2. Altijd leuk te lezen dat iemand zo enthousiast is. Helaas wacht ik al enkele weken op mijn eerste bestelling.
  Niet leuk als je iets op voorhand moet betalen en het dan niet toekomt.
  Ik leef dus nog steeds op hoop.
  Nadine

  1. Ja diamond painten is zeker leuk! :) Vervelend dat je zo lang moet wachten. Misschien dat je even contact kan opnemen met de webshop waar je ‘m hebt besteld over wanneer je ‘m kan verwachten? Dan heb je wat meer duidelijkheid!

 3. Ik heb helaas een slechte ervaring met mijn bestelling ik had al bijna 8 weken moeten wachten en tenslotte krijg ik een lege doos dus voor mijn geen hobby painter meer

 4. Helaas wacht ik al van 4april op mijn bestelling ,ben ik nu mijn geld kwijt of ga ik het nog krijgen .Anders is dat geen reclame

  1. Vervelend dat je zo lang moet wachten! Ik zou even contact opnemen met de webshop waar je je diamond painting hebt besteld.

  1. Ik vermoed dat het door de huidige quarantaine situatie gewoon wat langer duurt! Anders zou ik even contact opnemen met de webshop waar je hebt besteld.

 5. Ben begonnen aan m’n eerste Diamond Painting. Na heel wat hinderpalen, maar door de goede oplossing van jullie, gaat het nu super goed. De lange levertijd is begrijpelijk nu in deze coronatijd. Het is een toffe hobby en heb haar dankzij m’n schoonzus ontdekt.

  1. Wat fijn dat ze het zo goed hebben opgelost! Diamond painten is inderdaad een toffe hobby! Veel plezier! :)

 6. Ik wacht ook op mijn bestelling .er zitten verjaardags cadeautjes bij .ik hoop dat het op tijd is. Bestelling is van 21 april.

  1. Wat leuk om het als cadeau te geven! Ik zou even contact opnemen met de webshop waar je de diamond paintings hebt besteld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top