Tekenen op de iPad met Procreate

Tekenen op de iPad met Procreate

Ik ben inmiddels al een jaar digitaal aan het tekenen op mijn iPad met de app Procreate. Daar heb ik (ondanks dat ik het heb gezegd wel te doen) nog niet echt over geschreven op mijn blog. Dus nu het bijna mijn Procreate anniversary is, leek dit mij het uitstekende moment om wat meer over tekenen met Procreate te vertellen en enkele van mijn tekeningen met jullie te delen.

Links: één van de eerste tekeningen, nagetekend van een foto van Pinterest op 25 januari 2020. Rechts: een zelfportret getekend op 26 januari 2020.

Ik wilde eigenlijk al een tijd digitaal gaan tekenen. In eerste instantie had ik zo’n tekentablet in gedachten om te kopen, maar toen zag ik op Instagram de mooiste tekeningen voorbijkomen van CreaChick. Zij had toen onlangs een iPad gekocht met Procreate erop en ik dacht: hé, dat is zo veel makkelijker. Dan kan je ook op de bank tekenen en hoeft dat niet perse op de computer!

Links: beetje spelen/eigen stijl ontwikkelen, getekend op 2 februari 2020. Rechts: nog meer spelen en verschillende texturen uitproberen, getekend op 5 februari 2020.

Dus toen heb ik eigenlijk al vrij snel besloten om een iPad aan te schaffen. Uiteraard met een Apple Pencil erbij, anders tekent dat niet zo makkelijk, en kocht ik ook direct de app Procreate erbij. De iPad die ik uiteindelijk heb gekocht is de Apple iPad 2018, 9.7 inch (128 GB opslag) met de Apple Pencil (1e generatie) en het bevalt me hartstikke goed! Uiteraard kocht ik ook een stevig hoesje en een screenprotector om mijn iPad te beschermen.

Links: mijn stijl aan het zoeken, getekend op 19 februari 2020. Rechts: Elsa van Frozen, nagetekend op 21 februari 2020.

Mijn allereerste tekening was een tekening van Ariel, die ik overgetrokken had van een andere tekening. Ik vond het wel even wennen om zo’n wat zwaardere ‘pen’ beet te houden, maar het voelt inmiddels al zo natuurlijk. Ook de app Procreate was in het begin even een beetje uitvogelen hoe het nu precies werkt en waar je de instellingen nou kan vinden, maar inmiddels vind ik het eigenlijk best een fijne app. Het is overzichtelijk en de opties die je juist nodig hebt staan gewoon in beeld.

Links: getekend op 1 maart 2020. Rechts: Ariel nagetekend en geoefend met texturen, getekend op 21 mei 2020.

Daarnaast vind je op het Instagram account van Procreate zoveel tips & tricks (ook over de opties die wat verder weg verstopt zitten), plus natuurlijk de mooiste tekeningen van anderen. Wat een talent hebben mensen!

Beide ‘Draw this in your style’ challenges van Instagram. Links: DTIYS van @madie_arts, getekend op 23 maart 2020. Rechts: DTIYS van @danidrawn, getekend op 25 maart 2020.

In het begin heb ik vooral wat foto’s van Pinterest nagetrokken. Ook was ik nog een beetje zoekende naar mijn stijl. Maar inmiddels heb ik al flink wat uur getekend en heb ik zelfs ook aan o.a. een digital drawing challenge meegedaan (de Six fanart challenge) en enkele ‘Draw this in your style‘ (DTIYS) challenges. Ik tekende in het begin wel veel meer dan dat ik nu doe trouwens, maar dat komt eerlijk gezegd ook wel omdat ik gewoon veel te veel hobby’s heb. Ik doe op dat moment dan gewoon waar ik dan het meeste zin in heb. En soms is dat op de bank Netflix kijken, andere dagen is dat op mijn computer even lekker De Sims 4 spelen of een blogje schrijven.

Links: inspiratiefoto van Pinterest, getekend op 17 juli 2020. Rechts: inspiratiefoto van Pinterest, getekend op 3 november 2020.

Ik moet er wel zeggen dat ik soms ook inspiratieloos ben in wát ik nou wil tekenen. Dat is dan ook de reden dat ik dan weer een paar weken niet teken. Daar wil ik wel aan werken, want ik kan nog steeds zo genieten van het lekker op de bank kruipen met de iPad en gewoon te tekenen. Dus ik moet wat meer inspiratie zoeken op Pinterest of Instagram, en anders gewoon beginnen met tekenen of weer een challenge (zoals Inktober) doen.

Links: zelfportret, getekend op 15 november 2020. Rechts: zelfportret van manlief en ik, getekend op 17 november 2020.

Voor mijn tweede ‘digitaal tekenen met Procreate jaar’ wil ik weer lekker doorgaan met tekenen en het vinden/finetunen van mijn eigen stijl. Ik ben benieuwd hoe mijn tekeningen er over een jaar weer uitzien! Ik vind het sowieso al enorm leuk om al die tekeningen zo te zien in dit artikel. Je kan wel zien dat ik enorm zoekende was naar een eigen stijl. Ik vind de manga-achtige oogjes wel leuk en die houd ik er denk ik wel in! Je kunt ook wel goed zien dat ik op een bepaald moment een bepaald kleurenpalette leuk vind.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top